Az Sermaye ile E-ticaret Nasıl Yapılır?

1 yıl önce

Az Sermaye ile E-ticaret Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesi ve çeşitli avantajları sayesinde e-ticaret özellikle son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi. E-ticaretin popüler olmasıyla birlikte bu konu ile ilgili pek çok farklı soru soruluyor. Bu soruların başında ise “Az sermaye ile e-ticaret mümkün mü?” sorusu geliyor.

Yazımızın devamını okuyarak, e-ticaret ve sermaye arasındaki ilişki ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-Ticarette Sermaye Şart Mı?

E-ticarete başlayacak olan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de “E-Ticaret’te sermaye şart mı?” sorusudur. 

E-ticaret yapmak istiyorsanız, düşük bir miktarda olsa dahi bir sermayeye sahip olmanız gerekiyor. Çünkü e-ticarete başlamak istediğinizde bazı yasal zorunlulukları yerine getirmeniz gerekiyor. 

Bunun yanında yasal zorunluluk olmasa dahi e-ticaret yapabilmek için yapmanız gereken işlemler bulunuyor. 

Yasal zorunluluk kapsamında e-ticaret yapabilmeniz için fatura kesmeniz gerekiyor. Fatura kesebilmek için Şahıs Şirketi, Limited Şirket ya da Anonim Şirket türlerinden birini tercih etmeniz gerekiyor. 

Bu şirket tiplerinin açılış ve çeşitli maliyetleri değişiklik gösterse dahi ücretsiz değildir. Bunun yanında çeşitli imza sirküleri gibi giderler de bulunmaktadır. 

Yasal zorunluluğun dışında e-ticaret yapabilmek için domain ve hosting satın almanız, hazır e-ticaret altyapısı almanız ya da oluşturmanız, pazaryeri entegrasyonları, reklam ve pazarlama faaliyetleri için harcama yapmanız gerekiyor. 

Bunlar dışında ise satışını yapacak olduğunuz ürünü satın alma, kargolama gibi giderleriniz de olacaktır.

E-ticaret yapabilmek için ilk bakışta ortaya çıkan maliyetler bu şekildedir. Örneklerimizden de anlaşılabileceği üzere e-ticarette sermaye şarttır. Yani “sermayesiz e-ticaret” diye bir durum yoktur.

E-ticaret Yapabilmek İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli?

E-ticaret için sermayenin şart olduğunu belirttik. Peki e-ticaret yapmak için ne kadar sermaye gerekli? 

Aslında bu sorunun cevabı tamamen sizin tercihlerinize göre değişiyor. Şöyle ki; e-ticaret yapmak için yapacağınız tercihler, sermayeyi belirleyen ana unsurları oluşturuyor. Örneğin;

  • Tercih edeceğiniz şirket tipine göre oluşacak olan maliyetler,

  • E-ticaret sitenizi oluştururken sitenizin sahip olacağı işlevler ve sitenin tasarımı

  • Pazarlama, reklam ve SEO işlemlerinin üzerinde ne kadar duracağınız,

  • Hosting ve domain ücretleri, 

  • E-ticaret altyapınız,

  • Tercih edeceğiniz ürünler

Bunlar gibi daha pek çok farklı parametreye göre e-ticaret yapmak için gerekli olan sermaye değişiklik gösterir. Bu parametrelerin artırabileceğini düşündüğümüzde sermayesiz e-ticaretin mümkün olmadığını tekrar söyleyebiliriz.

Az Sermaye İle Yapılabilecek E-ticaret Faaliyetleri

Sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün olmasa dahi az sermaye ile e-ticaret yapmak da mümkündür. Başlangıç için e-ticaretten elde edeceğiniz gelir azalsa dahi az sermaye ile e-ticaret yapabilirsiniz. İşte az sermaye ile yapılabilecek e-ticaret faaliyetlerinden bazıları şu şekildedir;

  • Az sermaye ile yapılabilecek e-ticaret faaliyetlerinin başında ikinci el ürün satmak geliyor. İhtiyacınız olmayan ya da yenisini çoktan aldığınız ürünleri ikinci el olarak satabilirsiniz. Son yıllarda oldukça popüler olan bu yöntemden faydalanabilirsiniz.

  • El yapımı ürünler satmak, diğer faaliyetlerinden biridir. El yapımı kazak, kolye, bileklik ve anahtarlık bunlardan sadece bazıları. Bunların dışında ise Pazar araştırması yaparak, el yapımı ürünleri görebilir ve bunları yaparak satabilirsiniz. 

Az sermaye ile yapılabilecek e-ticaret faaliyetlerinden bazıları bu şekildedir. Bunların dışında ise yine az sermaye ile pazaryeri sitelerinde mağaza açarak satış yapabilirsiniz. 

Genel olarak e-ticaret ve sermaye arasındaki ilişkiyi bu şekilde açıklayabilirsiniz. E-ticaret ile ilgili merak ettiğiniz noktalarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için blog yazılarımızı okuyabilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.