E Ticaret Siteleri Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?-2022

1 yıl önce

E Ticaret Siteleri Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?-2022


E Ticaret siteleri, insanların ürünleri, hizmetleri ve yazılımları internet üzerinden alıp satmasına olanak tanıyan sistemlerdir. Bir e-ticaret sitesi aracılığıyla, işletmeler ürünlerini satabilir, sipariş toplayabilir ve sipariş sonrası hizmetlerini sunabilirler.

 


E ticaret olmadan günümüzde gündelik yaşantıyı hayal etmek son derece zordur. İnsanlar artık yiyecek, giyim, mobilya gibi ana ihtiyaç kalemlerini bile internet üzerinden sipariş vermektedir. E-ticaret insanların yaşamlarında çok derin kökler saldığı için bundan sonraki dünya düzeninde de var olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 


“ E-ticaret ” terimi, basitçe mal veya hizmetlerin internet siteleri üzerinden satışı anlamına gelmektedir. En temel haliyle, e-ticaret, 2 veya daha fazla taraf arasında elektronik olarak para, veri ve ürün transferini içerir. Bu iş biçimi, 1960'lardaki elektronik veri alışverişinin ve 1990'lardaki çevrimiçi alışverişin başlangıcından bu yana oldukça mesafe kaydetmiştir.

 


Son yıllarda e ticaret siteleri, tüketicilerin neredeyse her yerden alışveriş yapmalarını sağlayan akıllı telefonların yükselişinden büyük bir destek almıştır. Türkiye'de 2020 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yıla oranla %66 artış göstererek 226,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

 


E Ticaret Siteleri Hangi Türlerden Oluşur?

 


E-ticaret kavramı, çok farklı yapıları içinde barındıran bir sistemi ifade etmektedir. Farklı türlerdeki e ticaret sitelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 


●      Pazar Yeri Siteleri: Bu sitelerde üyelik yaptıran üreticiler ve mağazalar ürünlerini ve hizmetlerini tüketiciye sunarak; satışını gerçekleştirebilirler.

●      İşletmeden Tüketiciye (B2C): Ortalama bir kişinin en aşina olduğu B2C sitesi, bir işletme ile tüketici arasında gerçekleşen ve fiziksel mağazadakine benzer bir süreci ifade etmektedir.

●      İşletmeler Arası (B2B): Bir B2B platformu, iki işletme arasındaki elektronik işlemleri kolaylaştırır. Örneğin, ayakkabı satan bir şirketiniz varsa, bu ayakkabıları çevrimiçi bir toptancıdan satın alabilirsiniz.

●      Tüketiciden tüketiciye (C2C): Tüketicilerin kendi arasında çevrimiçi alışveriş yapmasına olanak tanıyan sistemlerdir. İlan verme siteleri, bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.

 


 

 


 

 


E Ticaret Siteleri ile Neler Yapabilirsiniz?

 


Çevrimiçi mal ve hizmet satmak söz konusu olduğunda, her e-ticaret sitesinin içermesi gereken birkaç temel işlev vardır.

 


Siparişleri Kabul Etmek

 


İnternet üzerinden ürün veya hizmet satışı yaparken; müşterilerin siparişleri hızlı ve basit bir süreçle verebiliyor olması; öne çıkan hedefler arasında yer almaktadır. Bu süreç beklediğinizden daha karmaşık olabilir. Her sipariş için sitenizin şunları yapması gerekir:

 


●      Müşteri bilgilerini kaydetme, (isim, adres vb.)

●      Müşterilerin hizmet şartlarınızı kabul ettiğini veritabanına işleme,

●      Geçerli vergileri hesaplama,

●      Kupon veya indirim kodu tanımlama,

●      Sipariş takip numaraları oluşturma,

●      Teslimat ve kargo bilgilerini müşteriyle paylaşma,

●      Fatura bilgilerini işleme,

●      Bir ödeme alt yapısına sahip olma veya ödeme ağ geçidi alt yapısından yararlanma.

 


Ödeme Almak

 


Web sitenizden ödeme ağ geçidine sorunsuz bir geçiş olmalıdır. Genel olarak ödeme ağ geçidi altyapısı müşteriye şunları sunmalıdır:

 


●      Bir veya birden fazla ödeme seçeneği sunma,

●      Kredi kartı numaraları ve CVV'ler gibi ayrıntıların güvenli bir şekilde girilmesini sağlama,

●      Güvenli ödemeler için sms ile doğrulama veya çok adımlı kimlik doğrulamasının kullanılması.

 


Kargo ve Nakliye Süreci

 


E-ticaret sitesinde, bir müşteri için sipariş ve ödeme sürecini sorunsuz bir şekilde geçtikten sonraki adım teslimattır.

 


Ürünün satışını kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek kadar siparişin müşteriye sorunsuz bir şekilde ulaşmasını sağlamak da önemli bir sorumluluktur. Bu sürece yardımcı olmak için kargo anlaşması yaparken üçüncü taraf sağlayıcıları ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde belirlemeniz önem taşır.

 


Sitenizin ayrıca iade edilen ürünleri kabul etmek için bir politikası olması gerekir. İade sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesi müşteri memnuniyeti açısından büyük bir önem taşır.

 


Müşteri Hizmetleri ve İletişim

 


Kaçınılmaz olarak, müşterilerinizin siparişleri veya deneyimleri hakkında sizinle iletişim kurmaları gerekecektir. Kişisel bilgilerini düzeltmeleri, değişim yapmaları veya hatalı bir ürünü iade etmeleri gerekebilir. Web siteniz, bu müşterilerin sizinle iletişime geçmek için başvuracağı yerdir. Bunun için sitenize hızlı iletişim butonları kurmanız gerekebilir. Son zamanlarda yaygınlaşan mobil iletişim uygulamalarını sitenize eklemeniz; müşterinin sorununu hızlı bir şekilde size iletmesini kolaylaştıracaktır.