KOSGEB E-ticaret Desteği 2022

1 yıl önce

KOSGEB E-ticaret Desteği 2022

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından farklı sektörlerde ürün ve hizmet sunan işletmelere çeşitli destekler veriliyor. Bu sektörlerden biri de E-ticaret sektörüdür.

E-ticarete atılmak isteyen kişiler / girişimciler çeşitli desteklerden faydalanabiliyor. Bu desteklerden biri de “KOSGEB Destekleri” olarak biliniyor. 

E-ticarete yeni başlayan ve KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen kişiler bu konuyla ilgili pek çok soru soruyor.

KOSGEB e-ticaret desteği ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz…

KOSGEB Desteği Kimlere Verilir?

KOSGEB desteği ile ilgili en çok merak edilen soruların başında kimlere verildiği geliyor. KOSGEB desteği almak isteyen kişiler ilk olarak KOSGEB eğitimlerine katılması gerekiyor. Bu noktada karşımıza iki farklı eğitim çıkıyor. Bu eğitimler şu şekildedir;

  • Genel Girişimci Eğitimi: İş kurmak ve kurulan işin devamlılığını sağlayabilmek için verilen KOSGEB eğitim türüdür. Bu eğitimde temel bilgiler verilir.

  • İleri Girişimci Eğitimi: İleri Girişimci Eğitimi’nden faydalanmak isteyen kişiler ilk olarak Genel Girişimci Eğitimi’ni alması gerekmektedir. İleri Girişimci Eğitimi’nde ileri teknolojinin kullanıldığı sektörler hakkında bilgi verilmektedir. 

KOSGEB desteği almak isteyen kişiler, bu eğitimleri tamamladıktan sonra hibe ya da kredi almak için şu şartları da sağlamaları gerekiyor;

  • 18 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olmalıdır.

  • KOSGEB eğitimlerini alan kişilerden biri, şirketin en az %50 ortağı olmalıdır.

  • KOSGEB desteğine başvuran kişiler, şirket kurulumundan önceki 3 yıl içerisinde şahıs şirketine ve herhangi bir şirkette %30’un üzerinde ortaklığa sahip olmamalıdır.

KOSGEB desteği almak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlardan bazıları bu şekildedir. Başvuru yapabilecek olan kişiler ise genellikle yeni bir iş kurmak isteyenler, ulusal ve uluslararası alanda ülkemizi temsil etmek isteyenler ve iş yerindeki çalışan sayısını artırmak isteyen kişilerdir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunuyor. Şöyle ki; KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen kişiler, eğitimlerini tamamlamadan bir şirket açılışı yapmamalıdır. Yani KOSGEB desteklerinden faydalanmak istiyorsanız, KOSGEB eğitimlerini tamamlamalı ve başvuru yapmalısınız. 

KOSGEB Desteği İçin Nereye Başvurulur?

KOSGEB desteği almak isteyen kişilerin ilk olarak KOSGEB’e kaydolması gerekmektedir. KOSGEB’e kaydolmak için www.kosgeb.gov.tr linkinde yer alan e-hizmetler menüsünde bulunan ilk başvuru alanına tıklayıp, kayıtlarını yaptırmalıdır. 

KOSGEB’e kaydolurken KOBİ Beyannamesi’ne ihtiyacınız var. KOSGEB Beyannamesi’ni doldurarak, KOSGEB’e göndermeniz gerekiyor. Bu noktadan sonra göndermiş olduğunuz KOBİ Beyannamesi, KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilir. Kontrol sonucunda herhangi bir sorun çıkmazsa, KOSGEB desteklerine başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB desteklerine başvururken, profesyonel destek almanız daha sağlıklı olacaktır. Bu alanda hizmet veren kişi ya da firmalarla iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır. 

KOSGEB E-ticaret Desteği Nasıl Alınır?

“KOSGEB Desteği Kimlere Verilir?” başlığının başında belirttiğimiz gibi KOSGEB e-ticaret desteği almak isteyen kişiler ilk olarak gerekli eğitimleri alması gerekiyor. KOSGEB’e kaydolan ve gerekli eğitimleri tamamlayan kişiler, kuracak oldukları iş yeri hakkında iş planı hazırlamalıdır. Hazırlanan iş planı, başvuru sürecinde incelenmektedir. İş planı hazırlanırken eğitimde verilen bilgiler aktif olarak kullanılmalıdır. 

KOSGEB e-ticaret desteği alınırken iş planının hazırlanması son derece önemlidir. Çünkü KOSGEB uzmanları, hazırlanan iş planını dikkate alarak kredi ve hibe desteğine onay vermektedir. 

KOSGEB e-ticaret desteği almak için gerekli işlemleri yaptıktan sonra başvurunuzu yapmalısınız. Buradan sonra inceleme ve onay süreci devreye girmektedir. Başvurunuz onaylanırsa, hibe ve kredi desteği alabilirsiniz. Eğer başvurunuz onaylanmazsa iş planınızı yenileyerek tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Son olarak KOSGEB e-ticaret desteği için şu evraklara ihtiyacınız var;

  • Ticaret Sicil Gazetesi

  • KOBİ Beyannamesi

  • Oda Faaliyet Belgesi

  • KOBİ Bilgi Dokümanı

  • İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi 

Bunların yanında Girişimcilik Sertifikası, İş Planı ve E-Ticaret Desteği Başvuru Formuna ihtiyacınız olacaktır.

E-ticaret İçin KOSGEB Desteği Ne Kadar?

KOSGEB e-ticaret hibe desteği çeşitli faktörlere değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak hibe ve kredi destekleri şu şekildedir;

  • Kuruluş Desteği: Şahıs şirketleri için 5.000 TL, Sermaye şirketleri için 10.000 TL hibe desteği.

  • İstihdam Desteği: İstihdam edeceğiniz personel sayısına göre değişiklik göstermekle birlikte 50.000 TL’ye kadar hibe desteği.

  • Performans Desteği: 40.000 TL’lik destek dönemlere göre dağıtılmaktadır.

  • Sertifika Desteği: 5.000 TL’lik sertifika desteği.