Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

1 yıl önce

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

E-ticaret her ne kadar oldukça avantajlı olsa dahi bazı dezavantajları da bulunur. Örneğin; satın alınan ürünün kargolama sürecinde sorunlar yaşanabilir ya da alıcıya ulaşan ürün hasarlı olabilir veya hiç ulaşmayabilir. Bu gibi olumsuz durumların sonucunda alıcı taraf ve satıcı taraf mağdur olabilir. Bu mağduriyetin önüne geçebilmek ve e-ticareti daha güvenilir bir hale getirebilmek için “Mesafeli Satış Sözleşmesi” adı altında bir sözleşme bulunmaktadır.

Mesafeli Satış Sözleşmesi; satıcı tarafından alıcılar için hazırlanan, alıcıların e-ticaret sitesinden alışveriş yaptığı esnada ya da sonrasın meydana gelebilecek olumsuz durumların önüne geçebilmek ve prosedürlerle ilgili bilgi vermek için hazırlanan bir sözleşme türüdür. Mesafeli satış sözleşmesiyle alıcı ve satıcı tarafların hakları korunmaktadır.

E-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde mesafeli satış sözleşmesi karşımıza çıkıyor. Bu yüzden mesafeli satış sözleşmesi ile ilgili bazı sorular sık sık soruluyor. Mesafeli satış sözleşmesi ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap bulmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Neden Önemli?

Mesafeli satış sözleşmesinin önemli olmasının temel nedeni, alıcı ve satıcı tarafların haklarını korumasıdır. Satıcı tarafından hazırlanan mesafeli satış sözleşmesi, tüketiciye sunulur. Kapsamı siteden siteye değişen mesafeli satış sözleşmesi, alıcı ve satıcı taraflara farklı haklar tanır. Bu hakların ve mesafeli satış sözleşmenin temel amacı alıcı veya satıcı taraflardan birinin yanında olmak değildir. Mesafeli satış sözleşmesi her iki tarafında yasal haklarını korur ve tarafların mağdur olmasını engeller. 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken hususlar ve sözleşmenin hazırlanabilmesi için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Alıcı ve satıcı tarafların iletişim bilgileri ve fatura bilgisi gibi bilgiler eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.

  • Her iki tarafın sorumluluklarını açık bir şekilde belirtilmelidir. 

  • Mücbir sebepler detaylandırılmalıdır. Mücbir sebep, önüne geçilmesi elde olmayan ve istem dışı olan durum olarak tanımlanmaktadır. Mesafeli satış sözleşmesinde doğal afet gibi her iki tarafında elinde olmayan nedenlerden dolayı gerekli sorumlulukların yerine getirilememesidir. Sözleşmede yer alan mücbir sebep olması durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.

  • Siparişin ne zaman ve nasıl yapıldığı gibi detaylı bilgiler sözleşmede yer almalı. Burada ödeme aşamasında oluşabilecek sorunlarla ilgili detaylı bilgi verilebilir. 

  • Alıcı ve satıcının sorumluluk ve hakları belirlenmeli. 

  • Ürünün bedeli, adedi, faturanın kesileceği kurum / kişi, ödeme tipi ve kargo ücreti / tipi gibi bilgiler eklenmeli.

  • Kargolama ve teslimat süreciyle ilgili detaylar eklenmeli.

  • İade ve cayma şartları ile ilgili gerekli şartlar belirlenmeli.

  • Satılan ürünün garanti süresi belirtilmeli.

Genel hatlarıyla mesafeli satış sözleşmesi bu şekilde hazırlanmaktadır. 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Mesafeli satış sözleşmesinde yer alan cayma hakkı, tüketicilere verilmiş olan bir haktır. Yönetmeliğe göre tüketici 14 gün içinde herhangi bir neden göstermeden ve herhangi bir ceza ödemeden, sözleşmeden cayabilir. Buradaki 14 günlük süre, ürünün teslim alındığı günle başlamaktadır. Herhangi bir mal teslimi yoksa 14 günlük süre, sözleşmenin kabul edildiği andan itibaren başlamaktadır. Eğer ön bilgilendirme yükümlülüğü yerine getirilmezse, cayma hakkı süresi 1 yıl olarak güncellenmektedir.

Tüketici cayma hakkını kullanabilmek için satıcıya cayma hakkını kullandığını bildirmesi ve bu bildirimi 14 gün içerisinde yapması yeterlidir. Bunun yanında “Cayma Formu” adı altında bir form bulunmaktadır. Tüketiciler bu formu doldurarak, yasal süre içerisinde cayma hakkını kullanabilmektedir. Cayma formu dışında ürünün satın alındığı e-ticaret sitesinde yer alan formun doldurulmasıyla da cayma hakkı kullanılabilmektedir.

E-ticaret Mesafeli Satış Sözleşmesi Örneği

Genel hatlarıyla e-ticaret mesafeli satış sözleşmesi örneği şu şekildedir;

Madde 1-Taraflar

  • Satıcı

  • Alıcı

Madde 2-Konu

Madde 3-Sözleşme Konusu Ürün / Ödeme / Teslimat Bilgileri

  • Alınan Ürün / Ürünler

Madde 4-Sözleşme Tarihi ve Mücbir Nedenler

Madde 5-Satıcının Hak ve Yükümlülükleri

Madde 6-Alıcının Hak ve Yükümlülükleri

Madde 7-Sipariş / Ödeme Prosedürü

  • Sipariş

  • Ödeme

Madde 8-Sevkiyat / Teslimat Prosedürü

  • Sevkiyat

  • Teslimat

Madde 9-Ürün İade ve Cayma Hakkına İlişkin Prosedürü

  • Ürün İade

  • Cayma Hakkı

Madde 10-Garanti

Madde 11-Gizlilik

Madde 12-Uyuşmazlık Durumunda Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri